Strona 1 z 1

zakwas chlebowy

: 14 sty 2022, 4:24
autor: Halina90
Jaki zakwas chlebowy jest najlepszy Waszym zdaniem, jaki przepis macie, który zawsze się udaje? Miałam gdzieś kiedyś naprawdę świetny przepis i długo z niego robiłam chleb, ale gdzieś mi zaginął i nie umiem sobie przypomnieć, co tam po kolei się robiło. A zamarzył mi się taki domowy chleb z prawdziwym masłem i szczypiorkiem. Chyba zaczynam czuć wiosnę w powietrzu ;)

Re: zakwas chlebowy

: 30 sty 2023, 10:41
autor: Radek
Chleb z garnka/naczynia żaroodpornego
Składniki:
• 500 g mąki pszennej, u mnie mąka pszenna typ 650
• 20 g drożdży
• 400 ml letniej wody
• 1,5 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie luźne i klejące ( jeśli będzie bardzo rzadkie można dodać jeszcze około 2 łyżek mąki ). Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą lub foliową torebką w taki sposób, aby pozostał mały otwór, przez który będą uchodzić gazy i włożyć do lodówki na około 12 godzin ( na całą noc ).
Rano blat/ stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Zanurzając dłonie w mące ( ciasto nadal będzie klejące ) zagnieść krótko ciasto i złożyć je kilka razy formując najpierw prostokąt, a następnie składać do środka jak kartkę papieru. Można też naciągać ciasto do środka tak jak formuje się bułeczki. Takie składanie powtórzyć kilka razy. Uformować owalny lub podłużny bochenek i ułożyć złączeniem do dołu na desce oprószonej mąką.
Do zimnego piekarnika wstawić żeliwny garnek z pokrywką lub naczynie żaroodporne z pokrywą ( naczynie powinno być dość głębokie ) i włączyć piekarnik na 220°C ( piekłam z termoobiegiem ).
Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę ostrożnie wyjąć garnek/naczynie, zdjąć pokrywę i włożyć chleb zlepieniem do góry - najszybciej i najprościej wrzucić go bezpośrednio z deski, na której leżał. Ostrym nożem naciąć chleb w kilku miejscach. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec przez kolejne 25 - 30 minut.
Wyjąć naczynie z piekarnika i ostrożnie przełożyć chleb na kratkę, pozostawić do wystudzenia.
Ja dodaje jeszcze zakwas i mieszam z mąka żytnia ok 100 g żytniej 750

Re: zakwas chlebowy

: 20 paź 2023, 23:05
autor: kafar
Chyba muszę kiedyś spróbować! Z tymże wcześniej będę musiał wybrać się na zakupy, nie mam w domu potrzebnych produktów ani żadnej formy. Jak nie stacjonarnie to może w sklepie internetowym https://www.domowaspizarnia.pl/pl/c/DO- ... CHLEBA/230 uda się wszystko zamówić. Chleb w piekarniach coraz droższy, dobrze byłoby przygotowywać go w domu, mieć dzięki temu zawsze świeży i wiadomo z jakim składem przygotowany.